KLEURENKAART


Heb je je favoriete poster gevonden en wil je de kleur aanpassen? Maak dan gebruik van de kleurenkaart. Bij stap 2 van het bestelproces vul je dan de kleurcode van deze kleurenkaart in bij ‘eventuele opmerkingen’. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste kleurentrends? Volg dan ons dan via Facebook, Instagram of Pinterest.
 


Kleurenleer

Kleur en licht

Kleur je interieur

Kleurentips
 


KLEURENLEER


Kleur is één van de belangrijkste aspecten als het op het inrichten en aankleden van de woning aankomt. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur.

Wat is kleur eigenlijk?
Kleur is iets magisch. Zonder licht is het er zelfs helemaal niet. Pas wanneer er licht is, wordt ook kleur geboren! Dat gaat zo. Wit licht is samengesteld uit alle andere kleuren. Licht dat op de dingen om ons heen valt, wordt deels geabsorbeerd en deels gereflecteerd. De kleur die we waarnemen, is de kleur van het gereflecteerde licht. Wordt er geen licht teruggekaatst, dan zien we zwart! 

 
Kleurencirkel
Een kleurencirkel is eigenlijk niets meer dan een manier om inzichtelijk te maken hoe primaire en secundaire kleuren in elkaar overlopen. Omdat er oneindig veel kleuren zijn, bestaan er verschillende kleurencirkels. De eenvoudigste cirkel bestaat uit slechts zes kleurvakken.

In het midden van de cirkel bevinden zich de primaire kleuren. De cirkel daaromheen bestaat uit secundaire en de buitenste cirkel uit tertiaire kleuren.
 
Primaire kleuren
In de kleurenleer zijn er drie primaire kleuren: geel, blauw en rood. Deze kleuren dienen als basis om alle andere kleuren te maken. Ze kunnen zelf niet door vermenging gemaakt worden.
 
Secundaire kleuren
Als we twee van de drie primaire kleuren in gelijke hoeveelheden met elkaar mengen, ontstaan de secundaire kleuren. Wijzigen de mengverhoudingen, dan krijg je deze kleuren in andere tinten. 
 
Tertiaire kleuren
Een tertiaire kleur ontstaat als je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur.
 
Complementaire kleuren
Iedere kleur heeft een complementaire kleur aan de andere kant van de kleurencirkel. Links in de cirkel staan de koude kleuren en rechts de warme. Twee kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel, zijn bijvoorbeeld rood (warm) en groen (koud). Complementaire kleuren geven niet alleen een contrast, maar vullen elkaar ook aan. Ze harmoniëren. Het is een kunst om een rustgevend, harmoniërend effect te creëren. Gebruik daarvoor niet dezelfde hoeveelheid van elke kleur. Zo kun je bijvoorbeeld in een overwegend geel-oranje ruimteeen paar blauw-grijze accenten toevoegen. Je zult versteld staan van het resultaat. 

 


KLEUR EN LICHT 


Zonder licht is er geen kleur. Het licht aan de noordzijde van uw huis is koud, het oostelijke licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Kleuren zijn ook onder te verdelen in warme en koele tinten.
De warme tinten rood, geel en oranje kun je goed toepassen in kamers met koel licht. Door deze kleuren lijken objecten groter en zijn daarom de favoriete kleuren voor accessoires. De koele tinten groen, blauw en paars kun je juist weer goed toepassen in kamers met warm licht. Deze kleuren zorgen voor een ruimtelijk effect en zijn daardoor ook zeer geschikt voor kleine vertrekken. Ook lichte kleuren hebben dit effect.

Bekijk kleurstalen daarom per ruimte en op verschillende momenten van de dag. Bedenk ook dat lichte kleuren het licht reflecteren en donkere kleuren het licht absorberen.

 


KLEUR JE INTERIEUR


Kleuren roepen niet alleen een stemming op, maar hebben ook een bepaalde ruimtewerking. Kleuren bepalen grotendeels de sfeer in huis. Met kleuren laat je zien wie je bent en wat je mooi vindt. Je onderscheidt je met kleuren van anderen en je gaat je er prettig door voelen in je eigen huis. Maar hoe kies je nu de kleuren die bij je huis, jezelf en de rest van het gezin passen? Lees over kleuren en hun eigenschappen.

Zwart: een elegante, dramatische sterke modekleur, die gedurfd en geraffineerd kan zijn. Zorgt voor een chique en statige uitstraling. Zwart werkt ruimteverkleinend in het interieur, en heeft veel licht nodig.

Wit: een frisse, koele en steriele kleur, die andere kleuren ondersteuning geeft. Wit is een neutrale kleur en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Wit is goed als accentkleur te gebruiken in een donker, zwaarder gekleurde ruimte.

Grijs: een degelijke, zakelijke en respectvolle serieuze kleur. Grijs is neutraal en is een ideale achtergrond voor kleuren. Het straalt een bepaalde rust uit. Grijs versterkt de andere kleuren.

Bruin: heeft vaak een sombere associatie, maar kan ook een zeer gezellige, intieme kleur zijn in bepaalde kleurnuances. Bruin straalt stabiliteit en gewichtigheid uit. Bruin is goed te combineren met andere kleuren.

Groen: een natuurkleur die huiselijk en rustgevend is. Groen brengt lichaam en geest in balans. Het is een kleur met weinig risico en laat zich goed combineren met natuurlijke materialen. De kleur groen heeft een ruimte vergrotend effect in het interieur.

Blauw: een koele en verfrissende kleur. De kleur van water en lucht. Blauw geeft een gevoel van oneindigheid: een wijde blauwe hemel en de uitgestrekte zee. Blauwtinten zijn goed met elkaar te combineren en hebben een ruimte vergrotend effect.

Paars: een magische, mysterieuze, creatieve en rustgevende kleur. In combinatie met zwart, grijs en goud is paars warm en chic. Met felgroen, oranje en turkoois is paars weer exotisch. Met paars geef je het huis een persoonlijke uitstraling.

Oranje: een warme, zonnige, stimulerende en opwekkende kleur. Oranje is een feestelijke, gezellige kleur met weelde. In combinatie met bruin is het een rustige vriendelijke kleur. Denk maar eens aan de herfsttinten.

Geel: een opwekkende vrolijke en energiegevende kleur. Geel is een warme, zonnige en overstralende kleur, dat ruimtevergrotend werkt in het interieur. Geel activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit.

Rood: een warme, vrolijke, uitnodigende en opwekkende kleur met passie. Rood laat voorwerpen en vlakken dichterbij lijken. De kleur komt op je af en is te onrustig voor grote vlakken in het interieur. Rood vraagt in elke combinatie de aandacht.

 


KLEURENTIPS



Tip! Met wit, grijs en zwart kun je eindeloos spelen en variëren in huis. Het is een tijdloze combinatie die voor spannende effecten kan zorgen.

Tip! Wit kun je gebruiken in alle denkbare kleurencombinaties, maar wit combineert ook mooi met andere wittinten. Wit is een prima basis in elk interieur, maar komt vooral tot zijn recht in een rustgevende slaapkamer, frisse keuken en opgeruimde woonkamer.

Tip! Grijs is een prima basiskleur in elk interieur. Grijs voelt zich in zowel een modern huis, als in een klassieke woning prima thuis.

Tip! Groen is een kleur waarbij veel mensen zich thuis voelen en die overal in huis tot zijn recht komt. Blauwige groentinten zijn vooral rustig en koel, geelachtige groentinten zijn juist pittig. Gecombineerd met natuurlijke materialen is groen tijdloos klassiek.

Tip! (licht)Blauw in de slaapkamer is een goede keuze; de kleur werkt rustgevend en ontspannend. Ook in de badkamer is blauw een favoriete kleur (turkoois en aqua) vanwege de associatie met helder, fris water.

Tip! Paars geeft een rustige, naturelkleurige woonkamer een flinke boost. Werk hier en daar met opvallende accenten in aubergine en je hebt ineens een compleet andere sfeer.

Tip! Oranje stimuleert de eetlust en is daarom een prima kleur voor de eethoek of keuken. Vanwege het stimulerende effect is het ook zeer geschikte kleur voor een werkplek.

Tip! Geel activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit. Daarom is het dus een prima kleur voor de werkplek. Geel wordt vaak toegepast in sombere vertrekken bijvoorbeeld aan het water en op het noorden.

Tip! Roodtinten in huis geven energie en zetten onopvallende ruimtes volop in de schijnwerpers. Rood staat voor passie, dus doet het goed in de slaapkamer.

 

© 2014 - 2024 Prints & Posters | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel